Ferie z komputerem

W drugim tygodniu ferii w Zespole Szkół Katolickich odbyły się zajęcia dodatkowe pod wszystko mówiącym tytułem "Ferie z komputerem". Zajęcia były przeznaczone dla adeptów informatyki z klas gimnazjalnych. Tematem przewodnim zajęć było przybliżenie dzieciom historii komputerów jaki nowych technologii informatycznych poprzez wiedzę profesjonalistów, którzy na co dzień uprawiają ten zawód, oraz praktykę połączoną z zabawą.

Młody Kolping w schronisku dla zwierząt

Pomaganie zwierzętom to nie moda, ale sposób na zaskarbienie przyjaźni stworzeń, które wielokrotnie okazywały swoim opiekunom wierność, pomoc i szczerą przyjaźń. Dzieci przygotowały się na ten wyjazd odpowiednio wcześnie. Od dwóch miesięcy w klasie trwała akcja pod patronatem Młodego Kolpinga.

II Orszak Trzech Króli

Członkowie Rodziny Kolpinga w Tczewie przyłączyli się do orszaku Króla Melchiora Pierwszego, który wyruszył razem z św. Jadwigą, patronką Zespołu Szkół Katolickich w Tczewie, z Placu Hallera.

Wspólne kolędowanie

Naszym celem było wspólne kolędowanie i spędzenie czasu z osobami niepełnosprawnymi. Naszym prowadzącym był Karol Kopka, który sprawił, że było bardzo radośnie, a publiczność chętnie włączyła się do śpiewu. To było niesamowite przeżycie i mamy nadzieję, że nie jest to nasze ostatnie spotkanie. Naprawdę warto jest poświęcić trochę czasu, aby zobaczyć uśmiech na twarzach innych osób, a okres przedświąteczny jest idealnym momentem, aby to uczynić.

Finał VI powiatowego konkursu historycznego "Św. Jadwiga królowa i patronka narodu"

4 grudnia 2014 r., w auli Uniwersyteckiego Katolickiego Liceum Ogólnokształcącego w Tczewie, odbył się finał VI powiatowego konkursu historycznego „św. Jadwiga królowa i patronka narodu”. O tytuł laureata konkurowało ze sobą dziewiętnastu uczniów z siedmiu szkół ponadgimnazjalnych. W tym roku oprócz tczewskich szkół udział w konkursie wzięła reprezentacja z Zespołu Szkół Agrotechnicznych i Ogólnokształcących ze Swarożyna oraz Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Pelplina.

Młody Kolping w czapkach św. Mikołaja

5 grudnia, w przeddzień Mikołajek, uczniowie Gimnazjum Katolickiego, przyszli do szkoły w czapkach św. Mikołaja.

MŁODY KOLPING ZORGANIZOWAŁ ZBIÓRKĘ W RAMACH SZLACHETNEJ PACZKI

SZLACHETNA PACZKA jest projektem pomocy bezpośredniej, w którym darczyńcy przygotowują paczki dla rodzin w potrzebie. Adresy tych rodzin są pozyskiwane przez wolontariuszy, którzy działają lokalnie.

Młody Kolping na pielgrzymim szlaku do Gorzędzieja

23. kwietnia, w dzień męczeńskiej śmierci św. Wojciecha, z inicjatywy Młodego Kolpinga, w Zespole Szkół Katolickich, została zorganizowana piesza pielgrzymka do sanktuarium w Gorzędzieju, patrona świętego.

Tczewska Rodzina Kolpinga podczas Orszaku Trzech Króli

6 stycznia 2014 r. po raz pierwszy ulicami Tczewa przeszedł Orszak Trzech Króli. Patronat nad imprezą objął Biskup Pelpliński J.E. Ryszard Kasyna, Starosta Tczewski Józef Puczyński oraz  Przeorat Pomorski Orderu Świętego Stanisława.

Przedświąteczne warsztaty Muzyki Liturgicznej

Przedświąteczne Warsztaty Muzyki Liturgicznej organizowane przez Zespół Nieboskłonni, Zespół Szkół Katolickich w Tczewie, Parafię Podwyższenia Krzyża Świętego w Tczewie oraz Stowarzyszenie „Rodzina Kolpinga” w Tczewie.