Młody Kolping w tczewskim PARKRUNIE

Co to jest jest parkrun i czym wyróżnia się spośród innych inicjatyw dostępnych dla biegaczy? Parkrun to największa, cykliczna inicjatywa biegowa, w ramach której organizowane są dostępne dla każdego, bezpłatne biegi na dystansie 5km.  Obecnie biegi parkrun organizowane są w 13 krajach świata, w tym w Polsce, w ponad 800 lokalizacjach i skupiają na chwilę obecną ponad 2,3 miliona biegaczy amatorów.

Młodzież Młodego Kolpinga w podążaniu za ideą swojego założyciela nad morzem

Błogosławiony Adolf Kolping w czasie swojej posługi kapłańskiej wspierał młodych ludzi ze społeczności chłopskich w XIX wiecznych Niemczech, aby mogli wyuczyć się profesji, dzięki której mogliby godnie żyć. Warto tu uściślić, że dostatnia egzystencja z perspektywy tamtych czasów znaczyła co najwyżej zapewnienie rodzinie wystarczającej ilości pożywienia, aby nie byli niedożywieni oraz ciepłych ubrań na zimę. Dla ludzi na prowincji jedynie zdobycie zawodu stanowiło nadzieję na wyrwanie się z rodzinnego gospodarstwa jak i uniknięcie szesnastogodzinnego dnia pracy w fabrykach wczesnego, dzikiego kapitalizmu.

Międzynarodowe Spotkanie Młodzieży Młodego Kolpinga Na Litwie

W dniach 1-6 lipca w Kownie na Litwie odbyło się polsko-litewskie spotkanie młodzieży z Młodego Kolpinga – „Creative Cooperation of Lithuanian-Polish Youth in Nature Guarding” . Tczewską rodzinę Kolpinga reprezentowali: Damian Chrzanowski i Szymon Szałapata. Tematyka spotkań obejmowała ochronę przyrody, która została zaprezentowana w dość nietypowy sposób.

Młody Kolping z Zespołu Szkół Katolickich w Tczewie w Lednicy

4 czerwca na Lednicy spotkała się młodzież z całej Polski, nie zabrakło tam także uczniów Zespołu Szkół Katolickich zrzeszonych w Młodym Kolpingu. Modlitwa, śpiew, taniec - stały się naszym udziałem. Nie wystraszył nas ogromny upał ani burza, grad i ulewa. Wypowiedzieliśmy swoje: "Jestem Twój. Zbaw mnie. Amen!"

DRUŻYNA PIŁKARSKA Z MŁODEGO KOLPINGA ROZPOCZĘŁA SEZON Z PUCHAREM

W sobotę (12.09.2015r.) zawodnicy w składzie: Kajetan Węsierski, Maciek Schleser, Patryk Lemke, Paweł Szulik, Łukasz Czubek, Paweł Stopka, Marek Lewandowski, Krzysztof Maciejewski, Maciek Rogalski, Patryk Szczepański oraz Szymon Szczodrowski, prowadzeni przez pana Marka Czarneckiego wzięli udział w turnieju organizowanym przez Stowarzyszenie Kolpinga, w Rokitnicy.

IV Rada Diecezjalna Dzieła Kolpinga Diecezji Pelplińskiej

Dnia 23.04.2015 r. w Tczewie odbyło się posiedzenie Rady Diecezjalnej Dzieła Kolpinga Diecezji Pelplińskiej (RD DKDP). W spotkaniu brali udział przedstawiciele Rodzin Kolpinga z Niewieścina, Łęczyc, Subków, Łeby, Tczewa.

UCZNIOWIE KATOLIKA DLA DZIECI Z RWANDY

W ramach jałmużny, uczniowie Zespołu Szkół Katolickich, będąc na rekolekcjach w Pelplinie, zrezygnowali z jednego posiłku. Uzyskane w ten sposób pieniądze zostały wysłane za pomocą misjonarzy do jednej ze szkół podstawowych w Rwandzie, do państwa gdzie pomoc jest szczególnie potrzebna. W ramach podziękowania otrzymaliśmy list i zdjęcie.

AKCJA PIELUCHA DLA MALUCHA

W wigilię Dnia Świętości Życia uczestnicy projektu ”Pielucha dla malucha” czyli uczniowie Katolickiego Gimnazjum, działający w Młodym Kolpingu, odwiedzili Dom Samotnej Matki w Matemblewie. Zawieźli produkty zebrane w szkołach i zakupione z zebranych ofiar. Radość była wielka i obustronna. Siostra Samuela z Matemblewa nie kryła wzruszenia,  a młodzi ludzie z uśmiechem przekazali pieluchy, proszki, mleko, kaszki, kremy, chusteczki, ubranka i zabawki

Zło Dobrem zwyciężaj

27 marca uczniowie Zespołu Szkół Katolickich uczestniczyli w niekonwencjonalnej Drodze Krzyżowej przygotowanej przez Młodego Kolpinga z naszej szkoły pod kierunkiem p. Małgorzaty Krzemińskiej i ks. Piotra Pruskiego. Na moment kościół szkolny stał się ringiem, na którym walczyło Dobro ze Złem. Celem walki był młody człowiek, który był słaby i ulegał pokusom. Podczas zmagania się dobra ze złem było 14 rund  tyle ile stacji Drogi Krzyżowej.

Relacja między nauką a wiarą

Dnia 4 marca 2015 r. Zespół Szkół Katolickch zaszczycił swoją obecnością  ks. dr. Tomasz Huzarek, pracownik naukowy z Wyższego Seminarium Duchownego w Pelplinie i Wydziału Teologicznego UMK w Toruniu. Wykład, który nam wygłosił był wstępem do cyklu seminariów na temat relacji między nauką a wiarą. Jego celem podczas pierwszego spotkania z uczniami naszego liceum było przekonanie słuchaczy, że nie istnieje coś takiego jak światopogląd neutralny a także przybliżenie nam podziału życiowych filozofii ze względu na samo zaangażowanie w poznanie Absolutu (lub stwierdzenie jego braku). W naszym przypadku oczywiście nie chodziło o jakikolwiek Absolut, a skupiliśmy się na chrześcijańskim JHWH.