Zbiórka na SZLACHETNĄ PACZKĘ już po raz IV

Rodzina Kolpinga już po raz czwarty okazała swoje ogromne serce organizując Szlachetną Paczkę. W tym roku obdarowaliśmy rodzinę z Tczewa zmagająca się z niepełnosprawnością dziecka  i trudną sytuacją materialną. Zbiórka została przeprowadzona wśród uczniów Zespołu Szkół Katolickich w Tczewie.

Mikołajki w Specjalnym Ośrodku Szkolno - Wychowawczym

Wolontariusza z Młodego Kolpinga  udali się do Specjalnego Ośrodka Szkolno - Wychowawczego, gdzie czekało na nich kilkoro uczniów i nauczycieli.

Młody Kolping w tczewskim PARKRUNIE

Co to jest jest parkrun i czym wyróżnia się spośród innych inicjatyw dostępnych dla biegaczy? Parkrun to największa, cykliczna inicjatywa biegowa, w ramach której organizowane są dostępne dla każdego, bezpłatne biegi na dystansie 5km.  Obecnie biegi parkrun organizowane są w 13 krajach świata, w tym w Polsce, w ponad 800 lokalizacjach i skupiają na chwilę obecną ponad 2,3 miliona biegaczy amatorów.

Młodzież Młodego Kolpinga w podążaniu za ideą swojego założyciela nad morzem

Błogosławiony Adolf Kolping w czasie swojej posługi kapłańskiej wspierał młodych ludzi ze społeczności chłopskich w XIX wiecznych Niemczech, aby mogli wyuczyć się profesji, dzięki której mogliby godnie żyć. Warto tu uściślić, że dostatnia egzystencja z perspektywy tamtych czasów znaczyła co najwyżej zapewnienie rodzinie wystarczającej ilości pożywienia, aby nie byli niedożywieni oraz ciepłych ubrań na zimę. Dla ludzi na prowincji jedynie zdobycie zawodu stanowiło nadzieję na wyrwanie się z rodzinnego gospodarstwa jak i uniknięcie szesnastogodzinnego dnia pracy w fabrykach wczesnego, dzikiego kapitalizmu.

Międzynarodowe Spotkanie Młodzieży Młodego Kolpinga Na Litwie

W dniach 1-6 lipca w Kownie na Litwie odbyło się polsko-litewskie spotkanie młodzieży z Młodego Kolpinga – „Creative Cooperation of Lithuanian-Polish Youth in Nature Guarding” . Tczewską rodzinę Kolpinga reprezentowali: Damian Chrzanowski i Szymon Szałapata. Tematyka spotkań obejmowała ochronę przyrody, która została zaprezentowana w dość nietypowy sposób.

Młody Kolping z Zespołu Szkół Katolickich w Tczewie w Lednicy

4 czerwca na Lednicy spotkała się młodzież z całej Polski, nie zabrakło tam także uczniów Zespołu Szkół Katolickich zrzeszonych w Młodym Kolpingu. Modlitwa, śpiew, taniec - stały się naszym udziałem. Nie wystraszył nas ogromny upał ani burza, grad i ulewa. Wypowiedzieliśmy swoje: "Jestem Twój. Zbaw mnie. Amen!"

DRUŻYNA PIŁKARSKA Z MŁODEGO KOLPINGA ROZPOCZĘŁA SEZON Z PUCHAREM

W sobotę (12.09.2015r.) zawodnicy w składzie: Kajetan Węsierski, Maciek Schleser, Patryk Lemke, Paweł Szulik, Łukasz Czubek, Paweł Stopka, Marek Lewandowski, Krzysztof Maciejewski, Maciek Rogalski, Patryk Szczepański oraz Szymon Szczodrowski, prowadzeni przez pana Marka Czarneckiego wzięli udział w turnieju organizowanym przez Stowarzyszenie Kolpinga, w Rokitnicy.

IV Rada Diecezjalna Dzieła Kolpinga Diecezji Pelplińskiej

Dnia 23.04.2015 r. w Tczewie odbyło się posiedzenie Rady Diecezjalnej Dzieła Kolpinga Diecezji Pelplińskiej (RD DKDP). W spotkaniu brali udział przedstawiciele Rodzin Kolpinga z Niewieścina, Łęczyc, Subków, Łeby, Tczewa.

UCZNIOWIE KATOLIKA DLA DZIECI Z RWANDY

W ramach jałmużny, uczniowie Zespołu Szkół Katolickich, będąc na rekolekcjach w Pelplinie, zrezygnowali z jednego posiłku. Uzyskane w ten sposób pieniądze zostały wysłane za pomocą misjonarzy do jednej ze szkół podstawowych w Rwandzie, do państwa gdzie pomoc jest szczególnie potrzebna. W ramach podziękowania otrzymaliśmy list i zdjęcie.

AKCJA PIELUCHA DLA MALUCHA

W wigilię Dnia Świętości Życia uczestnicy projektu ”Pielucha dla malucha” czyli uczniowie Katolickiego Gimnazjum, działający w Młodym Kolpingu, odwiedzili Dom Samotnej Matki w Matemblewie. Zawieźli produkty zebrane w szkołach i zakupione z zebranych ofiar. Radość była wielka i obustronna. Siostra Samuela z Matemblewa nie kryła wzruszenia,  a młodzi ludzie z uśmiechem przekazali pieluchy, proszki, mleko, kaszki, kremy, chusteczki, ubranka i zabawki