Młody Kolping wystawił jasełka dla studentów Uniwersytetu Trzeciego Wieku

18.12.2017 r. grupa aktorska z Młodego Kolpinga udała się na spotkanie z seniorami z Tczewskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku, by umilić wigilię jego studentom. Przed wystawieniem jasełek tradycyjnie rozdano opłatek, a wstęp wygłosił ks. Antoni Dunajski.

Zawody w piłkę nożną Młodego Kolpinga

Dnia 9 września 2017 roku już po raz kolejny odbył się festyn połączony z rywalizacją sportową organizowany przez Stowarzyszenie Kolpinga. Nie zabrakło oczywiście drużyny, która reprezentowała Tczew – byli to uczniowie i absolwenci "Katolika".

Relacja z obozu sportowego w Skorzewie

Gdyby ktoś chciał się ze mną spotkać w ciepłe poniedziałkowe popołudnie znalazłby mnie przed Skorzewskim CSiR-em, siedzącego i myślącego o tym wszystkim, co się ostatnio, czyli w ciągu 8 dni wydarzyło. A działo się nie mało w moim i ponad 50 innych osób życiu. Wszyscy bowiem byliśmy uczestnikami ważnego wydarzenia: Obozu Sportowego w Skorzewie, ale wypunktujmy wszystko po kolei, od początku.

STOLIK - przyjaciel dla tczewskiego hospicjum

23 marca w Zespole Szkół Katolickich miała miejsce potężna w swym zasięgu i skutkach akcja. Młody Kolping ogłosił, przygotował i przeprowadził wśród uczniów, nauczycieli i przede wszystkim rodziców zbiórkę na zakup Stolika - Przyjaciela. Chcieliśmy uzbierać na jeden. W trakcie zbiórki zaczęliśmy marzyć o drugim, ale dzięki życzliwości i hojności naszych rodziców udało się zebrać na pięć. Serdecznie dziękujemy.  Każde życie jest święte!

Finał akcji PIELUCHA DLA MALUCHA

Tuż przed Dniem Świętości Życia, wolontariusze z Młodego Kolpinga, pojechali do Matemblewa by przekazać wszystkie produkty zakupione dzięki pomocy i ofiarności wielu dobrych ludzi. Udało się zakupić ogromną ilość pieluch, mleka, kaszek i kosmetyków. Radość podopiecznych Domu Samotnej Matki udzieliła się również nam. Na zakończenie wizyty poszliśmy pod figurę Matki Bożej Brzemiennej by pomodlić się w intencji nienarodzonych dzieci. Wszystkim, którzy włączyli się do zbiórki serdecznie dziękujemy.

Kolejne Spotkanie z cyklu "Ciekawi Ludzie"

6 marca o godz. 15.00 na auli przy ul. Chopina 22 A odbyło się kolejne spotkanie z cyklu "Ciekawi Ludzie". Tym razem do szkoły została zaproszona Rodzina Wojtka Łopacińskiego, ucznia kl. II B gimnazjum. Wojtek wraz z Rodzicami opowiedzieli o swoich przygodach i doświadczeniach z rocznej podróży dookoła świata.

Zajęcia z ROBOTYKI

Pierwszy tydzień ferii zimowych przyciągnął na aulę tczewskiego Katolika fascynatów robotyki, mechatroniki i programowania. Przez 25 godzin młodzi odkrywcy zgłębiali krok po kroku świat robotyki, którego podstawy poznali na zajęciach podczas pierwszego semestru. Budowali, konstruowali i programowali roboty.

VIII powiatowy konkurs historyczny

1 grudnia 2016 r., w auli Uniwersyteckiego Katolickiego Liceum Ogólnokształcącego w Tczewie, odbył się finał VIII powiatowego konkursu historycznego „św. Jadwiga królowa i patronka narodu”. O tytuł laureata konkurowało ze sobą dwudziestu uczniów z ośmiu szkół ponadgimnazjalnych. Poza szkołami tczewskimi w tym roku do konkursu zgłosili się uczniowie z Collegium Marianum z Pelplina oraz z Zespołu Szkół Agrotechnicznych i Ogólnokształcących ze Swarożyna.

Zbiórka na SZLACHETNĄ PACZKĘ już po raz IV

Rodzina Kolpinga już po raz czwarty okazała swoje ogromne serce organizując Szlachetną Paczkę. W tym roku obdarowaliśmy rodzinę z Tczewa zmagająca się z niepełnosprawnością dziecka  i trudną sytuacją materialną. Zbiórka została przeprowadzona wśród uczniów Zespołu Szkół Katolickich w Tczewie.

Mikołajki w Specjalnym Ośrodku Szkolno - Wychowawczym

Wolontariusza z Młodego Kolpinga  udali się do Specjalnego Ośrodka Szkolno - Wychowawczego, gdzie czekało na nich kilkoro uczniów i nauczycieli.

Poprzednia 1 2 3 4 Następna